A.P.A.F.

ASOCIATIA PENTRU PREVENIREA ABUZURILOR FISCALE SI ALTE ABUZURI ALE STATULUI

 • Mărește dimensiunea fontului
 • Dimensiunea fontului normală
 • Micește dimensiunea fontului
Home

Solicitarea APAF catre Procurorul General al Romaniei

Email Imprimare PDF

Catre:

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie

In atentia doamnei procuror general Codruta Kovesi

 

 

CERERE

 

Stimata doamna Procuror General,

Subscrisa Asociatia pentru  Prevenirea Abuzurilor Fiscale si alte abuzuri ale statului, identificata cu codul unic de inregistrare nr. 26428290 si cu sediul in Bucuresti, str. Mihail Moxa,nr 22, sector 2, adresa de corespondenta str. Serbanica Vasile nr. 9, ap. 1, sector 2, Bucuresti, in urma sesizarilor a sute de cetateni din tara

si

Subsemnatul Kehaiyan Garbis Vincentiu, cu domiciliul in Bucuresti, Aleea Mostistea nr. 39A, ap. 1, sector 3, identificat cu CI seria RT nr. 644037, CNP 1750610423011, cu resedinta in Comarnic, str. Ghiosesti nr. 281, jud. Prahova, crescator de animale in localitatea Comarnic si Gorgota, judetul Prahova,

dorim sa supunem atentiei dumneavoastra o problema nationala, pentru ca in urma cercetarilor ce le veti efectua sa dispuneti urgentarea cercetarilor in cazul a sute de dosare din tara a caror solutionare treneaza de mai bine de 3 ani de zile in unele cazuri, si pedepsirea celor vinovati pentru ca taranii romani si Romania sa nu mai fie privati de 1MILIARD EURO/AN- subventia acordata din bani europeni, pentru cele aproximativ 4 milioane de hectare de pasune.

In urma anunturilor mai multor membri ai asociatiei noastre, supunem atentie dumneavoastra situatia fondurilor europene din urmatoarele localitati (dar se pare ca la nivel de tara numarul lor este mult mai mare, din cele spuse de membri nostri reiesind ca in orice localitate unde primarul este de aceeasi culoare politica cu majoritatea consiliului local subventia a fost incasata de catre primarie):

 1. Jud. Arad, com. Barzava
 2. Jud. Arges, com. Corbeni
 3. Jud. Bacau com. Podul Turcului, Palanca, Tazlau, Trotus, Moinesti, Comanesti
 4. Jud. Bistrita Nasaud, com. Telciu, Recea, Uriu
 5. Jud. Brasov, com. Beia,
 6. Jud. Botosani, com. Mitoc, Manoleasa, Baluseni, Roma, Rauseni, Milisesti Husi, Contesti, Dornesti, Cristinesti, Dangea, Hiliseu, Curtesti, Dobarceni, Hlipiceni, Candesti, Cordareni, Dangeni, Romanesti, Rauseni, Unteni, Trusesti, Mitoc,
 7. Jud. Buzau, com. C.A. Rosetti, Smeeni, Intorsura Buzaului, Bridei, Barcani
 8. Jud. Caras Severin com Domasnea
 9. Judetul Dambovita, Orasul Targoviste, com. Contesti,

10.  Jud. Gorj, oras Targu Jiu, com. Maloaia, Stoienesti

11.  Jud. Hunedoara, Oras Deva, com. Rau de Mori, Banita

12.  Jud. Iasi, com. Gulban, Ion Neculce, Ruginoasa, Probota, Golaesti, Podul Iloaiei, Raducaneni, Ceplenita, Tibanesti, Vladeni, Andrieseni, Scobinti, Pugari,

13.  Jud. Maramures, com. Giulesti, Recea, Ocna Sugatau, Baia Sprie, Desesti, Ariesul de Padure, Satul Lung

14.  Jud. Mehedinti, com. Jana

15.  Jud. Mures com. Vanatori, Apold, Bichis, Poiana Teiului, Desesti,

16.  Jud. Neamt, com. Hamgu, Lunca Cernii de Jos, Boghicea, Pazieni,

17.  Jud. Prahova, com. Secaria, Valea Doftanei,oras  Comarnic

18.  Jud. Salaj, com. Protenesti, Surduc, Borza

19.  Jud. Satu Mare, com. Craidorolt, Cehal, Doba, Culciu, Calinesti, Turulung, Apa

20.  Jud. Suceava, oras Vatra Dornei,

21.  Jud. Timis, com. Biled

22.  Jud. Vaslui, com. Codaesti, Targul Frumos, Vetrisoara, Rosiesti,

23.  Jud. Vrancea, oras Focsani

 

Istorie subventie pasune

Inca din 2007, Romania a declarat aproximativ 4 milioane hectare de pasuni la Comunitatea Europeana. Circa 80% fiind in zona submontana, subventia ajunge la aproximativ 300 euro/ha. Din aceasta suma, statul roman este obligat sa plateasca crescatorilor de animale cca 20%, restul fiind bani din bugetul Comunitatii Europene. Probabil din dorinta de a nu plati acesti 20% cat si din dorinta de a “rotunji bugetele locale ale primariilor”, toate Guvernele de pana acum, au facut tot ceea ce a fost posibil (si chiar au reusit) sa ascunda cat mai bine aceasta subventie de urechile taranului roman. Culmea, chiar au dat anumite “Ordine” prin care permiteau primariilor sa se declare crescatori de animale cu toate ca stiau prea bine ca Primaria nu are nici animale si nu desfasoara nici activitate agricola. Practic, cel ce trebuia sa inchirieze (concesioneze) terenurile catre tarani (Primaria), din arbitru a fost transformat in jucator, punandu-le oamenilor conditii vrute si nevrute de genul ”vaca dumneavoastra nu arata ca cea de la Milka” pentru a nu le da pasunile cu scopul evident ca Primaria sa le declare si sa incaseze subventia (personal, in Comarnic, jud. Prahova, mi s-a pus conditia sa fiu “lucrator in pesiunea agroturistica” si “lucrator in cresterea animalelor” in acelasi timp, conditie indeplinita simultan de unul din prietenii primarului, evident).

Consecintele au fost dramatice pentru Romania deoarece unul din punctele din declaratia de eligibilitate a Consiliului Local spune ca ei sunt neeligibili la accesarea acestor fonduri daca exista animaleapartinand altor crescatori, ce pasuneaza chiar si fara contract de inchiriere, motiv pentru care in multe localitati, chiar si cu pasunile goale ciobanii nu isi mai pot paste oile, pentru ca Primaria sa isi poata incasa subventia.

Exemplu de calcul

Pentru a intelege cat mai bine sumele ce se pierd am sa va dau un exemplu din Comarnic jud. Prahova, unde pentru 125 hectare de pasune se incaseaza cca. 300 euro/ha adica un total de 37.500 euro, iar Comunitatea Europeana impune o incarcatura intre 0,3-1UVM/ha. Cum din pacate in Romania nu mai sunt animale, de abia daca se acopera minimul de 0,3 UVM/ha(o vaca=1 UVM, un cal=1 UVM, o oaie=0,5 UVM) practic, in exemplul de mai sus, pe islazul din Comarnic au fost 40 vaci ceea ce inseamna ca fiecare om ar fi putut sa incaseze 125haX300euro pe ha/40UVM=937.5 euro/cap de animal/an, ceea ce din pacate nu s-a si intamplat.

Mi-a fost foarte greu sa le explic satenilor ca aceasta este suma pe care o pierd pe an inca din 2007 deoarece nimeni nu auzise de aceasta subventie. Initial am zis ca sunt simpli tarani si nu inteleg, dar dupa discutia din data de 25.04.2012 avuta cu presa mi-am dat seama ca intr-adevar oamenilor nu le vine sa creada ca aceasta este suma pe care o pierde fiecare taran roman datorita lacomiei unor primari inconstienti, majoritatea ziaristilor prezenti in data de 25.04.2012 la conferinta de presa, confundand, asa cum faceam si eu, subventia pe cap de animal ce este foarte mica (aproximativ 10 euro/cap de oaie pe an) cu subventia pentru locul de pasune (aproximativ 150 euro pe cap de oaie pe an, in conditiile unei incarcaturi minime de UVM/ha).

Procedura fraudare fonduri europene

Contrar intereselor nationale si intereselor crescatorilor de animale, inca din 2008, prin Ordinul nr. 246/2008, GUVERNUL (caci “pestele de la cap se impute”) a permis primariilor sa se declare drept agricultori pentru a putea incasa subventia pentru pasune, in cazul in care nu sunt cereri ale crescatorilor de animale din localitate. Fara sa stea prea mult pe ganduri, cu toate ca animalele oamenilor apar inregistrate in registrul agricol ce se gaseste in PRIMARIE, Primaria a declarat ca lucreaza aceste terenuri, in detrimentul taranilor, ca si cum animalele oamenilor ar fi pasunat pe sosea.

Urmatorul membru in acest lant al slabiciunilor, este AGENTIA DE PLATI SI INTERVENTIE IN AGRICULTURA judeteana, care cu toate ca are cunostinte despre numarul exact de animale din fiecare localitate (vezi subventia pe cap de animal), banuind probabil ca aceste animale se hranesc cu asfalt, plateste banii de subventie catre primarie fara a cerceta daca aceasta indeplineste conditiile si fara sa isi puna problema unde pasuneaza animalele oamenilor. Chiar daca au aparatura de control de sute de milioane de euro ce le permite chiar si teledetectia (pot sa vada pietre cu dimensiunea de 2-3 cm pe pasune), cei de la A.P.I.A. nu observa mii de hectare nelucrate de primariile care le-au declarat de ani de zile.

Poate ultima veriga dar cea mai importanta din acest lant al slabiciunilor, este DIRECTIA NATIONALA ANTICORUPTIE din fiecare judet:

-       Infractiuni impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene, publicat in Buletin Documentar nr. 1/2007 al P.N.A/D.N.A, cap. IV Dispozitii Procedurale, Competente: conform art. 13 alin. (11) din OUG nr. 43/2002, modificata si completata, “infractiunile impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene sunt de competenta Directiei Nationale Anticoruptie”. Astfel indiferent de valoarea prejudiciului sau calitatea persoanelor orice cauza avand ca obiect acest tip de infractiuni intra in competenta D.N.A. In ceea ce priveste competenta de judecare a infractiunilor precizez ca aceasta apartine in prima instanta judecatorilor in conformitate cu art. 25 C. pr.pen.,

-       Legea 78/2008 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, sectiunea 41 – Infractiuni impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene, art. 181, alin. 1 “Folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, se pedepseste cu inchisoare de 3 la 15 ani si interzicerea unor drepturi”),

si cu toate ca membrii asociatiei ne comunica ca au depus plangeri de mai bine de 3 ani de zile in toate judetele tarii, ancheteaza la nesfarsit cazuri mai mult decat clare de deturnare a fondurilor europene (personal, impreuna cu mai multi cetateni in Comarnic am depus o plangere la D.N.A de mai bine de un an de zile prin care aratam ca Declaratia de Eligibilitate a Consiliului Local este falsa in toate cele 4 puncte ale sale deoarece:

a)    Primaria nu are animale proprii si nici nu a desfasurat activitate agricola, lucru lesne de observat;

b)    Primaria Comarnic nu a respectat bunele conditii agricole si de mediu;

c)    Crescatorii de animale nu numai ca nu au fost consultati, dar au fost obligati sa isi duca animalele in Predeal, Sinaia, Bezdead deoarece nu li s-au incheiat contracte de inchiriere;

d)    Am prezentat amenzile pe care ni le-a dat primaria pentru ca utilizam aceste pasuni, cea mai buna dovada ca acestea au fost utilizate de alti fermieri, cat mai ales cererile scrise de inchiriere a pasunilor pe care ni le-a declarat primaria, cereri trimise prin fax.

Cu toate acestea la mai bine de un an de zile nici macar nu este inceputa urmarirea penala asupra domnului primar, acesta razandu-ne in nas si acum spunandu-ne ca el nu ne recunoaste asociatia si permitandu-si in sedinta cu toti crescatorii de animale sa spuna oamenilor sa se inscrie in Asociatia Plesuva a doamnei Carmen Oancea, persoana ce pana mai ieri i-a impartit pungile cu cadouri electorale prin sat.

Chiar mai mult decat atat, cu toate ca legea pasunii il obliga sa initieze licitatii pana la 1 februarie, primarul din Comarnic (ca si aproape toti primarii din tara din cate ne comunica lumea) nu a intreprins nimic, ba chiar pentru ca sfidarea sa fie maxima pe pasunea pe care noi am cerut-o sa o inchiriem a avizat prin Hotarare de Consiliu, construirea unui sanatoriu (singura portita din lege de schimbare a destinatiei unei pasuni este ca aceasta sa fie degradata, insa din pacate pentru domnul primar, toti banii furati de la A.P.I.A anul trecut au fost teoretic folositi tocmai pentru a curatat aceasta pasune).

Practic, asa cum suntem anuntati din tara, in sute de localitati, primarii impreuna cu Consiliul Local, falsifica Declaratia de Eligibilitate fara a fi trasi la raspundere, lucru ce probabil le-a dat aripi, aceasta falsificare repetandu-se an de an.

Apoi banii sunt ingenios scosi din bugetul primariei fie platindu-se lucrari care nu exista, fie asa cum s-a intamplat in Comarnic platindu-se 850 ron pentru curatatul unui hectar de pasune in conditiile in care in tara pretul este de 100-150 ron/ha curatatul pasunii.

Petitia nr. 0811/2011 si plangere la O.L.A.F

Din dorinta de a opri aceasta hotie la nivel de tara am depus Petitia nr. 0811/2011 prin care anuntam Parlamentul Europei ca banii destinati agricultorilor in Romania, prin Ordin al Guvernului ajung de fapt in buzunarele primarilor cerandu-le acestora sa oblige statul roman sa anuleze aceste ordine. Consecinta fireasca a fost aparitia Legii pajistilor in noiembrie 2011 ce practic interzicea Consiliilor Locale sa mai acceseze aceasta subventie. Din pacate conform sutelor de scrisori pe care le primim din tara, nimeni nu respecta aceasta lege in nicio localitate. Si ca totul sa fie si mai frumos, proaspatul demis “Guvern Ungureanu”, a propus un Proiect de OUG prin care din dorinta “de a nu afecta bugetele locale ale primariilor” propune nici mai mult nici mai putin decat sa-i lasam sa depuna cererea de subventie si in anul 2012 chiar daca “Legea pajistilor” este in vigoare si ar trebui aplicata.

Este aproape inexplicabila pasivitatea D.N.A-urilor judetene care din sute de primari cercetati au dispus inceperea urmaririi penale pe 2-3 persoane cu toate ca falsificarea Declaratiei de Eligibilitate chiar si privita prin prisma faptului ca pasunile sunt in realitate folosite de crescatorii de animale insa fara a avea contracte de inchiriere sau concesiune. Sunt sute de cetateni care sustin ca au sesizat D.N.A.-ul de mai bine de 3 ani de zile, eu personal prezentand la D.N.A. Prahova, cererile mele scrise din anii anteriori in care solicitam inchirierea unor suprafete de pasuni proportionale cu numarul de animale ce il detin, chiar si amenda data de Primarie, dovada evidenta ca eu am folosit acele pasuni si cu toate acestea dosarul nu este solutionat nici acum.

Va rog pe aceasta cale sa cercetati de ce in dosarul 110/P/2011 se cheltuiesc bani publici de mai bine de 1 an de zile in conditiile in care cu ajutorul documentelor pe care le-am prezentat in acest dosar cercetarile ar fi trebuit finalizate intr-un termen rezonabil.

De asemenea va rog sa sesizati aspectul comunicat din toate judetele tarii ca fraudarea pasunii nu este comisa numai de primar, Declaratia de Eligibilitate fiind semnata atat de acesta cat si de consilierii locali care nu au fost trasi la raspundere de D.N.A. in nici o localitate din tara, cu toate ca si ei, prin cel imputernicit de ei, semneaza Declaratia de Eligibilitate

Va rog de asemenea sa sesizati ca probabil, datorita pasivitatii D.N.A.-urilor judetene, tupeul primarilor este atat de mare incat isi permit si in 2012 sa nu respecte “Legea pasunii” si in continuare sa nu concesioneze catre adevaratii crescatori de animale pasunile existente.

De asemenea va rog sa extindeti cercetarile la nivel de tara si impotriva angajatilor A.P.I.A. din centrele judetene care sub acoperirea faptului ca nu sunt obligati sa cerceteze decat 5% din suprafetele declarate, sustin ca nu au nici o vina in incasarea subventiilor de catre primarii, lucru foarte greu de crezut in conditiile in care animalele din fiecare localitate sunt declarate la A.P.I.A. de catre tarani pentru a-si incasa subventia pe cap de animal. Probabil cei de la A.P.I.A. banuiesc ca animalele declarate pasuneaza pe trotuar.

 

Presedinte: Dr. medic  stomatolog Garbis Vincentiu Kehaiyan

Asociatia pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale

e-mail:  Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

www.apaf.ro

27.04.2012

 

LAST_UPDATED2  

Sondaje A.P.A.F.

credeti in sansele de castig ale asociatiei?
 

Parteneri APAF

septembrie 2023
lmmjvsd
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Multumim:

apartamente noi Bucuresti


Utima ora:

A.P.A.F. SIMPATIZEAZA CU TOTI "CIUMPALACII" SI "VIERMII" DIN ROMANIA SI ISI ANUNTA PE ACESTA CALE  ALATURAREA LA DEMONSTRATIILE DIN ROMANIA , DEMONSTRATII CA URMARE A FOAMETEI CIT SI A UNUI GUVERN CARE A "ASCUNS" PRINCIPIILE DEMOCRATIEI IN ACESTA TARA!

URMATOARE INTRUNIRE A.P.A.F. SE VA TINE IN DATA DE ....